18/05/2023

Ei mennyt niin kuin Strömsössä!

 Aina ei voi onnistua!

Niinhän siinä sitten kävi, kun jo pahoin pelkäsinkin. Patio on niin paahteisella paikalla.  Toukokuinenkin aurinko ehti paistaa tehokkaasti, niin istuttamani muratit mustiin isoihin ruukkuihin ottivat itseensä. Siirsin ne elpymään varjoisampaan paikkaan. Vahingosta viisastuu!

Tulin siihen tulokseen, kun halusin isoihin ruukkuihin vain viherkasveja.  Niinpä suuntasin auton nokan paikalliseen puutarhaan. Osaava puutarhuri neuvoi minua ostamaan aurinkoiselle paikalle nämä ihanat Helmisulkahirssi nimiset heinäkasvit.  Purppuralehtinen "Vertico" on vaikuttavan näköinen yksinäänkin suuressa ruukussa. Kaunis myös kaareutuvine lehtineen ja kesän myötä kasvaa tuuheammaksi puskaksi.  Itselleni aivan uusi tuttavuus.

 Yksivuotinen helmisulkahirssi ei ole kovin vaativainen kasvualustan suhteen, kunhan maa ei pääse rutikuivaksi. Kukinnosta voi tulla jopa 30 cm pitkä. Kukkaröyhyt voi kerätä kuivattaviksi, kun ne ovat täysin kehittyneet. Kiva saan vielä syksyllä hyödyntää kukinnot kuivakukiksikin. Voi mahdoton miten paljon erilaisia kukka ihanuuksia taasen puutarhalla olikin, tuli kyllä kerrassaan kesäfiilis täällä kukka paratiisissa.
Loppuviikkoa ja helatorstaita🌸


15 kommenttia:

 1. Tuttua tuo paahteen kanssa taiteilu, terassimme on myös haastava sen suhteen. Kivat istutukset sinulla 🤗 Ihastuin myös heiniin viime vuonna. Nyt ostettuna odottaa istutusta. Pitää vain odottaa, että sade ja tuuli väistyvät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Todella luo oman haasteen paahde ja tuuli. Onneksi puutarhalla osaava puutarhuri, jolta sain osaavat neuvot. Nyt taidan etupihallekin hakea nuo samanlaiset. Kyllä onkin ollut tuulisen sää, eilen jouduin patiolta suurimmaksi osaksi siirtämään suojaan. Ensiksi kaatui valkoinen iso varjo. Onneksi kelit huomenna alkavat taas lämmetä, sitä odotellessa.
   Mukavaa helatorstaita!

   Poista
 2. Meillä vähän sama juttu paahteisen terassin kanssa, vaikka illan se onkin varjossa. Muratille on tosiaan hieman liian kuuma ja kuiva paikka. Noihin koristeheiniin en ole (vielä) hurahtanut, mutta kauniilta tuo helmisulkahirssi näyttää alapuolelta erivärisine lehtineen. Voi, kunpa kykenisinkin lähtemään johonkin puutarhamyymälään! Auton rattiin en ole yli puoleen vuoteen koskenut, joten tarvitsisin kuskin tuollaiselle fiilistely/ostelureissulle. Kahden kolmiolääkkeen "koukussa" ei ajaminen itse houkuta tai ole järkevääkään. Kesäfiilis tuollaisessa ihanassa puutarhamyymälässä varmasti tulee. Hyvää helatorstaiviikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä haastetta tuo tämä meidänkin aurinkoinen piha. Mutta onneksi puutarhuri neuvoi kasvien kanssa, mitä kannattaa hankkia.
   Voi sinua, toivon sinulle parempaa oloa koko sydämeni pohjasta. Tiedän tuon olon tarkalleen itse kokeneena, ei ole helppoa! Jaksu halaus!
   Samoin sinulle helatorstaita ja viikonloppua!

   Poista
 3. Heinät ovat ihania! Voisin koristella terassini tai pihan melkeinpä pelkästään heinäkasveilla, sillä tykkään paljon enemmän vihreästä kuin värikkäistä, kukkivista kasveista. Puutarhamyymälät ovat vaarallisia paikkoja, sillä kuka pystyy vastustamaan kaikkia niitä ihanuuksia joita siellä on tarjolla!
  Ihanaa viikonloppua kauniilla terassillasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, täällä nyt toinen heiniin hurahtaneena! Ja todellakin, kun ne säilyvät tässä
   aurinkoisessa maastossa.
   Kyllä muuten pää menee sekaisin puutarhalla, kun toinen toistaa rehevämpiä kukkia ja kasvia pullollaan. Aina ajattelen on niissä ollut kasvattaminen.
   Ihanaa helatorstaita ja viikonloppua sinullekkin!

   Poista
 4. Onpas harmillista. Heinät ovat ihania. Tuuli niitä hyväilee kesällä.
  Kävin Joensuussa Hankkijalla ostamassa kesäkukkia tyttäreni pihaan, mutta tänne Nurmekseen ei vielä voi istuttaa mitään. Yöpakkastet vievät vielä kaiken. Piha saatiin sentäs haravoitua jo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä vaihtoon meni muratit. Tuuli todentotta hyväilee heiniä. Eilen täällä oli sellainen tuulen myräkkä, että kiikutin kaikki mahdolliset suojaan.
   Kiva sinäkin olet päässyt tyttären pihaa somistamaan. Toivottavasti kohta omaannekin, kun yöpakkaset väistyvät.
   Mukavaa helatorstaita ja viikonloppua!

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos samoin sinulle!
   Huomenna onneksi lämpenee kelit taas!

   Poista
  2. Kiitos!
   Eipä se ainakaan tunnu siltä, että lämpeisi. Taidan piipahtaa puistossa kokeilemassa ennen matsin alkua. Kivaa alkavaa viikonloppua!

   Poista
  3. Oho! on tämä suomen maa jännä, täällä vietetty helle päivää.
   Jos sielläkin huomenna lämpenee.
   Kivaa matsi iltaa!

   Poista
 6. Meillä meni "puutarhahommat" ukkokullan hommiksi.. oli muuten oikein nätisti pilkkonut kangas hortensian... siitä riitti neljään ruukkuun, heh heh... meidän kesäkukat! Ymmärtänet miksei niistä ole kuvia blogissa - pitäisiköhän joskus yllättää... hih!!
  Sinä olet oikea taituri...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih tämä taituri se jo käräytti auringossa murantit😂
   Mutta onneksi puutarhalta osuvat neuvot, ja nyt ostin noita heiniä ruukkuihin lisää. Tänään ollaa ulkoiletettu ruohonleikkureita.
   Hortensia on kaunis kukka, hyvä sai ukkokultasi sen jaettua🌸
   On tämä kesä aika vaan niin ihanaa.
   Aurinkoa viikonloppuunne🌸

   Poista